Det "riktiga" Sydfrankrike.

Regionen Languedoc-Roussillon är det "riktiga" Sydfrankrike, där det autentiskt franska finns bevarat. Languedoc är en vacker och mestadels orörd region med berg, väldoftande vegetation, oändliga stränder och böljande vinodlingar – och här och där medeltida byar och städer. Området erbjuder Europas mest sevärda medeltida och romerska ruiner, den majestätiska Canal du Midi och givetvis några av världens bästa viner och delikata fiskar och skaldjur längs med kusten.

Bize-Minervois, Vår by

Bize-Minervois är en av de vackraste byarna i Languedoc, med en flod och en naturlig "bassäng" i byns medeltida centrum, jämte kullerstensgator och gamla stenhus. I närheten vårt hus finns två bagerier som serverar utsökta bröd och bakverk, samt flera charmiga hantverksbutiker. Det finns till och med en olivoljeproducent med försäljning av färsk olivolja och olivoljeprodukter, och den tredje helgen i juli hålls här den årliga olivfestivalen.

Narbonne

Narbonne är den närmsta staden (20 minuter bort) – en gång i tiden den romerska huvudorten Gaul – där en bevarad sträcka romersk väg finns att beskåda i stadens centrum. Det är en förtjusande plats, med den spektakulära katedralen och ärkebiskopens palats, samt en kanal som slingrar sig genom stadens centrum, förbi butiker, restauranger och en riktigt trevlig inomhusmarknad.

Béziers

Endast 25 minuter bort ligger Bezier, en av Europas äldsta städer, vars medeltida centrum är ett gytter av kullerstensgator kantade av butiker. Stadens kan ståta med den majestätiska katedralen Saint Nazaire, vid floden Orb, konstmuséet Musée des Beaux Arts och Fonserannes-slussarna vid Canal du Midi, som flyter genom staden. Staden är även känd för sina spektakulära nybyggda fontäner, som skänker liv åt stadskärnan.

Montpellier

Languedocs största stad är också fransmännens favoritstad, uppskattad för sitt vackra bilfria centrum och närheten till havet. Montpellier är fullt av liv, med sina chica butiker och utmärkta restauranger, samt ett mycket fint konstmuseum – Musée Fabre. Sätt er med en kopp kaffe på ett av de grönskande torgen i denna livliga universitetsstad och betrakta gatulivet en stund.

Carcassonne

Frankrikes mest populära attraktion, näst Eiffeltornet, är den enorma och spektakulära La Cité, omgärdad av medeltida befästningar, med världens största bevarade medeltidsslott. Om ni köper biljett till slottet kan ni ta er upp på murarna, och därifrån beskåda torn och bröstvärn och beundra utsikten mot Pyrenéerna i fjärran. Hit är det endast 45 minuters bilfärd.

Pézenas

Pézenas är en av de vackraste städerna i Languedoc, ja, kanske i hela Frankrike. En gång i tiden var den regionens huvudstad, och ståtar med en fantastisk stadskärna från 1600-talet, med fasadskulpturer och kullerstensgator – kantade med konstgallerier, hantverksbodar och butiker med allt från fint porslin till antikviteter. Här finns en enastående marknad på lördagsmorgnarna, och några riktigt bra restauranger.

Minèrve

Högt uppe i ett stenigt klipplandskap, format av två omgärdande floder, balanserar den pittoreska medeltidsbyn Minèrve. Platsen är känd för en berömd belägring år 1210, då korsfarare kastade stenar över passet mellan de branta klipporna på de Katarer som tagit sin tillflykt hit. I dag är det ett vackert ställe att vandra runt på, och här finns även en förstklassig restaurang med en trevlig terrass. Minèrve har utnämnts till en av Frankrikes vackraste byar.

Collioure

Collioure är Languedocs svar på Saint-Tropez, och anses av många vara ännu vackrare. Pastellfärgade hus och stenbelagda smågator har lagt sig till rätta kring en ljuvligt turkos havsbukt, som övervakas av en ståtlig medeltida fästning, en välkänd fyr med rosa kupol, och naturligtvis de majestätiska Pyrenéerna i bakgrunden. Veckosluten under sommaren är härliga här, med en hamn full av fiskebåtar och restauranger och gator fulla av folk.

Limoux

Limoux är en förtjusande by, väl värd ett besök. Detta är det mousserande vinets ursprungsort – titta in hos några av stadens många vintillverkare för smakprov och rundvisning. Både Crémant de Limoux och Blanquette de Limoux är mindre torra än champagnen, och dessutom utsökta och långt mycket billigare än rivalen från norr. Staden erbjuder även flera trevliga restauranger, caféer och butiker. Andra byar värda att besöka är Lagrasse, Castelnaudry, Caunes-Minervois, Gruissan, Lezignan-Corbières, Olargues och Aragon.

Stranden i Gruissan

Vår närmsta strand är Gruissan Plage, omkring 35 minuter härifrån. Strax utanför den charmiga byn Gruissan, byggd i den traditionella formen ‘circulade’, finns miltals av ljuvliga sandstränder och en hamn med möjlighet att hyra vindsurfingbrädor. I byn Gruissan finns flera trevliga restauranger och caféer.

Andra stränder

Languedocs kustlinje är milslång, och stränderna är ovanligt vida, med dyner i bakgrunden. Vissa stränder är mer urbana, med restauranger, hoppborgar och glasskiosker. Andra är mer natursköna och lugna. Här finns även flera stränder för nakenbad – och i Cap d’Agde finns Europas största turistby för naturister. En bit längre ner längs kusten hittar du mindre, mer intima strandvikar.

Shopping

För våra shoppingintresserade gäster rekommenderar vi inomhusmarknaden för mat i Narbonne, morgonmarknaden i Sete (med utmärkt fisk och skaldjur), shoppingcentret Polygone i Béziers (för mode, husgeråd, etc), gatorna i Montpellier som svämmar över av hantverksbutiker, samt antikaffärerna i Pézenas. De flesta större städer har också sina egna marknader en gång i veckan – ett utmärkt sätt att bunkra upp med färska, närproducerade grönsaker.

Le Canal du Midi

Världens äldsta kanal – Canal du Midi – slingrar sig från Bourdeaux till Sète under platanträdens grenverk. Varför inte hyra en båt eller cykel ett par timmar, åka förbi vackra broar, slussar och byar, och kanske stanna för en picknick? För hyrbåt rekommenderar vi SunBoat.fr – där går det bra att hyra per timme från 30 EUR och uppåt. För hyrcykel rekommenderar vi Relax Bike Tours (www.relaxbiketours.com eller ☎ 06 38 12 32 82).

Olivolja

Bara två kilometer bort, på vägen från Bize, ligger den lokala olivoljeproducenten Oulibo Olive Co-operative. Här kan ni provsmaka olika oliver och olivoljor, bland andra vår favorit – smörsmakande "lucques". Här finns även en stor presentbutik, försäljning av oliver, olivolja och ett stort urval produkter, husgeråd och souvenirer från regionen.

Marknader

Den livliga marknaden i Bize äger rum på gågatan, varje onsdagsmorgon mellan klockan tio och tolv. I marknadsstånden säljs färska, lokalproducerade frukter och grönsaker, läckra bröd och ostar, färsk fisk och skaldjur, samt även kläder, skor, blommor och krukväxter. Andra intressanta lokala marknader finns i Capestang (onsdagar och söndagar), Olonzac (tisdagar) och St Chinian (torsdagar och söndagar).

Andra aktiviteter

Hyr en cykel för en dagsutflykt i området; besök www.relaxbiketours.com eller www.mellowvelos.com för mer information. De vackra kullarna kring Bize är idealiska för ridning. Det finns två ridklubbar i närheten; besök Les Appaloosas du Pech och Equestrian Club i Ginestas. Besök de många grottorna för en vinprovning. Ni kan också boka en vintur på www.vinenvacances.com